Hele dunne èn dikke ultra crispy frieten & mayonaise

De meeste vitaminen zitten in de schil. Bovendien zorgt de schil voor bite en natuurlijk smaak! Vandaar dat ik mijn aardappels altijd verwerk in de schil. En die smaak geven we een enorme boost door op het laatste moment kruiden toe te voegen.

Aardappels
De meeste vitaminen zitten in de schil. Bovendien zorgt de schil voor bite en natuurlijk smaak! Vandaar dat ik mijn aardappels altijd verwerk in de schil. En die smaak geven we een enorme boost door op het laatste moment kruiden toe te voegen. Het assortiment van Simply Spices is letterlijk eindeloos, ik heb in deze receptuur gekozen voor twee varianten.

Hele dunne èn dikke ultra crispy frieten & mayonaise

- Aardappels naar keuze
- Frituurolie (arachide, koolzaad of rijstolie)
- Rozemarijnzout
- Sarah’s hot ’n spicy

De dunne frieten snij je mooi fijn en hoef je niet voor te koken. Wel eerst even in een koud waterbad leggen, afgieten en drogen voordat ze in de frituur gaan.
Op 180 graden C mooi bruin bakken en uit laten lekken. Dan op smaak brengen.

Het dikke frieten recept heb ik geleend van een zeer gewaardeerd collega: Heston Blumenthal. Het kost wat tijd, maar is uiteindelijk zo simpel, en je verbaast je gasten met deze frieten die ze nog nooit zo krokant hebben gegeten!
Snij de aardappels lekker dik, ik zou zeggen 3 cm lang en 1 cm dik, zoiets.
Kook ze in ruim water zo gaar dat ze bijna uit elkaar vallen (dit is de uitdaging!) en schep ze heeeel voorzichtig uit het water en laat uitlekken op een keukendoek. Leg ze minimaal één uur in de vriezer. Stel je friteuse in op 130-140 gradenC en bak de frieten tot ze heel lichtbruin zijn en een beetje krokant. Dat doe je door ze één voor eén in de olie te laten zakken met heel veel ruimte. Laat uitlekken en doe ze dan terug in de vriezer, minimaal één uur. Nu kan je ze op 180-190 gradenC afbakken totdat ze serieus knapperig en bruin zijn en laat uitlekken. Op smaak brengen met het kruidenmengsel van je keuze.

Tip: laat de laatste halve minuut van het frituren een tak rozemarijn en/of een teen knoflook meebakken, de smaak zal in de frieten trekken!

Mayonaise & wat afleidingen
Mayonaise is een prachtige edele saus, die vaak wordt onderschat en meestal te zoet wordt geserveerd: het moet een friszure saus zijn met een duidelijke mosterdtoon.
Het is de basis van zoveel afgeleide sauzen, heerlijk!
Hier mijn recept:

- 2, op kamertemperatuur Ei dooier
- smaak (ongeveer 2 theelepels) Mosterd
- smaak Citroensap
- ongeveer 150 ml Zonnebloemolie
- ongeveer 150 ml Koolzaadolie
- ongeveer 150 ml Olijfolie
- 100 ml Bouillon warm
- naar smaak Zout en peper

Meng de oliesoorten
Sla dooiers mosterd en citroensap los
Druppelsgewijs olie toevoegen terwijl je hard roert met een garde totdat binding ontstaat
Zodra er goede binding is, kun je iets meer olie toevoegen, maar blijf goed roeren
Als de mayonaise de juiste dikte heeft, breng je het op smaak met warme bouillon; door de warmte bindt de mayo beter en komt deze meteen hoog op smaak
Eventueel zout en peper toevoegen

Tip: het gaat wel eens fout tijdens de bereiding van mayonaise, ook bij mij! Dan schiet hij in de schift omdat je bijvoorbeeld te veel olie ineens toevoegt. Geen paniek! Gewoon nieuw bakje pakken, een paar theelepeltjes warm water erin en dan de geschifte mayonaise heeel langzaam toevoegen terwijl je hard roer met een garde. De saus zal vanzelf weer gaan binden. Datzelfde kan je doen door in plaats van water weer een dooiertje te gebruiken.

Nu je de mayonaise hebt gemaakt kan je daarmee heel eenvoudig weer wat lekkere sauzen maken die van pas komen op de BBQ tafel! Ook hier zijn de mogelijkheden eindeloos met de kruiden van Simply Spices, ik zou zeggen kijk eens op de website en maak je keuze.
(mijn favorieten zijn ‘Bob’s Green Garden’, ‘Sarah’s hot ’n spicy’ en Provençaalse kruiden)
Wil je een ei-vrije mayonaise mix dan 100 ml sojamelk, 200 ml zonnebloemolie, 1 eetlepel witte wijnazijn, een theelepel mosterd, zout, peper en evt. iets suiker met een staafmixer

Ook kun je de mayonaise opleuken door er, met de staafmixer of keukenmachine geroosterde paprika & rode peper, knoflook, yoghurt of citroensap aan toe te voegen.


Al deze gerechten zijn bereid met de kruiden en specerijen van Simply Spices


Deel dit GERECHT:
Facebook Linked in Twitter

Zoek in gerechten

Geavanceerd zoekenWebsite ontwikkeld door Media647 | Produktiekeuken TV | Design in beeld