Voorjaarsstampotje, speklapje & kruidige groente jus

Aardappels koken in de schil totdat ze mooi, maar niet te gaar zijn, afgieten en uit laten dampen, Snij de bieslook in fijne ringetjes. Doe de bieslook, rucola met boter en..

- stuk of 12 (middel) Aardappels naar keuze
- paar sprietjes Bieslook
(je kunt ook bv knoflook of bosui gebruiken)
- 75 gram Rucola (of: raapsteeltjes!)
- 100 gram Boter
- 2 eetlepels Zure room
- naar smaak Zout & Peper

Aardappels koken in de schil totdat ze mooi, maar niet te gaar zijn, afgieten en uit laten dampen
Snij de bieslook in fijne ringetjes 
Doe de bieslook, rucola met boter en zure room bij de aardappels en meng het geheel met een houten lepel, waarbij je de aardappels plet maar niet stampt. De lol is juist dat de aardappels hun structuur behouden

Kruidige groentenjus
Ik weet dat het ‘glad’ klinkt, maar wat een heerlijk apparaat is de ‘Versapers’, en dat meld ik hier even los van alle commerciële belangen.
Tijdens de culinaire sessies van deze serie ontdek ik eigenlijk pas hoe geconcentreerd de smaken zijn van het sap dat je heel rustig uit vruchten, groenten en kruiden perst met deze machine. Dat heeft blijkbaar te maken met de lage toeren en vorm, het maakt mij niet uit als het goedje wat eruit komt maar natuurlijk smaakt, en geloof me: dat is zo!

- Prei
- Witte wijn
- Gezeefde tomaat (sofrito)
- Bleekselderij
- Rode paprika
- Knoflook
- Wortel
- Tomaat
- Rode peper
- Rozemarijn
- Peterselie
- Ketjap manis

Bak de prei op laag vuur zachtjes glazig en blus af met een scheutje witte wijn
Nu mag de gezeefde tomaat erbij, roer het even door
Pers ondertussen met de Versapers het sap uit de groenten en kruiden en voeg toe aan de prei
Laat het iets inkoken totdat het op jus begint te lijken en voeg dan een drupje ketjap toe, dat zorgt voor een mooie ‘ronde’ smaak
De dikte van iedere jus en saus kan je aanpassen door water toe te voegen of in te koken

Speklapje
Lekker ouderwets, met fijne bite
Bak de speklapjes op middelmatig vuur knapperig maar niet droog
Daarna kruiden met bijvoorbeeld peper en paprikapoeder, maar ik laat aan jou over welke kruiden je voorkeur hebben (ik werk met Simply Spices, die hebben een mooi assortiment)


Al deze gerechten zijn bereid met de kruiden en specerijen van Simply Spices


Deel dit GERECHT:
Facebook Linked in Twitter

Zoek in gerechten

Geavanceerd zoeken



Website ontwikkeld door Media647 | Produktiekeuken TV | Design in beeld