Geroosterde lamscotelletjes, gelakt met kruidige moerbeisiroop & gegrilde artisjokken

Het lamsvlees dat ik, bij een van de vele slagers langs de weg, proefde is van uitzonderlijke kwaliteit. Dat kan ook niet anders aangezien de dieren hun leven lang vrij ronddartelen en eten wat de natuur geeft.

Geroosterde lamscotelletjes, gelakt met kruidige moerbeisiroop &  gegrilde artisjokken
Het lamsvlees dat ik, bij een van de vele slagers langs de weg, proefde is van uitzonderlijke kwaliteit. Dat kan ook niet anders aangezien de dieren hun leven lang vrij ronddartelen en eten wat de natuur geeft. Lamsvlees is basaal voor de Turkse keuken, het is zo krachtig en voedzaam dat ik er weinig van gebruik, begeleid door veel kruidige groenten.
Je zult begrijpen dat mijn voorkeur uitgaat naar echte kooltjes of hout, maar op de gasbarbeque kan het ook

Salade van geroosterde aubergine & saffraanyoghurt
- 2 Aubergine
- paar draadjes Saffraan
- ¼ liter Yoghurt
- naar smaak Rode peper
- naar smaak Zout & peper

Aubergine in de schil roosteren totdat hij helemaal gaar is, de schil mag zwart blakeren
Schep vruchtvlees er met een lepel uit en laat afkoelen
Ondertussen wel je de saffraan in een klein laagje water of witte wijn en voeg toe aan de yoghurt. Goed doorroeren de yoghurt kleurt mooi lichtgeel. Rode peper fijnsnijden en toevoegen (je bepaald de sterkte door wel of geen zaadjes erbij te doen)
Breng op smaak met zout en peper

Pilav met van alles
Pilav is een vochtig rijstgerecht waaraan je naar hartelust kunt toevoegen wat je lekker vindt. In deze variant staan de netgeoogste tuinboontjes centraal.
- 200 gram uit de schil Tuinbonen
- scheut Olijfolie
- 50 gram Lamsworst
- 1 Sjalot
- 1 teentje Knoflook
- 1/2 Sinaasappel
- handje Rozijnen
- handje Walnoten
- naar smaak Rode peper
- 300 gram Rijst
- scheut Witte wijn
- ½ liter Lichte bouillon
- smaak Zout & peper

Eerst de tuinbonen ‘dubbel doppen’; kook ze heel kort en spoel koud, dan de binnenste twee fijne boontjes eruit knijpen, die zijn knalgroen en zeer delicaat! Apart zetten
Worst t/m rode peper snijden in gewenst formaat en met wat olijfolie zachtjes bakken, een paar minuten. Dan de rijst erbij en nog een minuut ofzo meebakken onder vortdurend omscheppen. Blussen met wat wijn en net ‘onder’ zetten in bouillon. Nu zachtjes laten koken, af en toe omscheppen, totdat de rijst net gaar is. Tuinboontjes toevoegen en onder deksel warm houden

Lak van moerbeisiroop
- 1 Sinaasappel
- 1 teentje Knoflook
- paar takjes Tijm , rozemarijn, munt
- smaak Simply spices paprikapoeder
- scheut Olijfolie
- smaak Zout & peper

Sinaasappel schillen, knoflook pellen en met de kruiden en een drup olijfolie vijzelen totdat een mooie homogene massa ontstaat. Siroop toevoegen en op smaak brengen

Gegrilde artisjokken
- 4 Artisjokken
- handje Bloem
- 1 Citroen
- 2 teentjes Knoflook
- naar smaak Rode peper

Snij de artisjokken doormidden en verwijder de harige binnenkant met een klein mesje
Gooi ze direct na het snijden in een pan met water, bloem en citroen en breng aan de kook
Na ongeveer tien minuten controleren of ze gaar zijn, maar niet te gaar want je gaat ze nog grillen! Afgieten en uit laten lekken
Op het moment dat je ze grilt ga je ze regelmatig ‘kwasten’ met een mengsel van olijfolie, citroensap, knoflook en rode peper (en wat je zelf nog lekker vindt) De buitenste blaadjes mogen best verbranden, je eet de binnenkant

Lamskotelletjes roosteren
Neem ongeveer drie koteletjes per persoon
Rooster het vlees rosé en kwast het af met de lak
Breng op smaak met zout en peper en laat even rusten op een lauwwarme plek
(onder deksel of in aluminiumfolie)

Geniet ervan!!


Al deze gerechten zijn bereid met de kruiden en specerijen van Simply Spices


Deel dit GERECHT:
Facebook Linked in Twitter

Zoek in gerechten

Geavanceerd zoeken



Website ontwikkeld door Media647 | Produktiekeuken TV | Design in beeld